Noslēdzas apkures sezona

Kaprīzais aprīlis ar krasajām gaisa temperatūras svārstībām un dažbrīd ziemīgajiem laikapstākļiem ir beidzies. Noslēgumam tuvojas vai jau beigusies arī apkures sezona. Vadoties pēc latviešu sakāmvārda, ka rati jākaļ ziemā, bet ragavas vasarā, SIA «Ogres namsaimnieks» jau sākusi plānot siltumenerģijas tarifa izmaiņas.

Siltumražošanas uzņēmums SIA «MS siltums», kurš pārvalda 10 katlumājas Ogres novadā, informējis, ka svētdien, 28. aprīlī, Ķegumā un Ogres novada pagastos ir beidzis apkures sezonu. Centralizēto apkuri beidza piegādāt Ķegumā, Birzgalē, Madlienā, Suntažos, Lauberē, Meņģelē, Ķeipenē, Mazozolos un Taurupē. Šādu lēmumu uzņēmums pieņēmis, ņemot vērā laikapstākļu prognozes turpmākajām dienām. Jau aizvadītajā sestdienā un svētdienā gaisa temperatūra dienas vidū tuvojās 20 grādu atzīmei, bet šonedēļ tiek solīti īsti vasarīgi laikapstākļi, izņemot naktis. Uzņēmumā OVV sacīja, ka šogad nav plānoti lieli remontdarbi, tikšot veikta ikgadējā apkope, lai sagatavotos jau nākamajai apkures sezonai.

Būs izmaiņas tarifā

Ņemot vērā ārgaisa temperatūras prognozes, SIA «Ogres namsaimnieks» plāno uzsākt atslēgt centralizēto apkuri daudzdzīvokļu mājās, sākot ar 2. maiju. Tas gan nenotiks uzreiz, bet dažu dienu laikā. «Ogres namsaimnieks» skaidro, ka uzņēmuma pārvaldīšanā esošajās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās visu apkures sezonu darbojas individuāls siltummezgls ar termoregulācijas iekārtu. Ārgaisa temperatūrai sasniedzot +12 grādu, apkure automātiski tiek izslēgta. Temperatūrai atkal pazeminoties, apkure automātiski ieslēdzas. Tāpēc vakaros un naktīs radiatori kaut nedaudz, bet kļūst siltāki. SIA «Ogres namsaimnieks» nākusi klajā ar iepriecinošu ziņu iedzīvotājiem: 26. aprīlī iesniedza izskatīšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai siltumenerģijas tarifa izmaiņas, kas saistītas ar iepirktās dabasgāzes cenas, to komponenšu un iepirktās siltumenerģijas cenu izmaiņām. Tas nozīmē, ka tarifa mainīgā maksa samazināsies par 25% – no 69,14 uz 51,68 eiro/MWh (bez pievienotās vērtības nodokļa). Ja regulators šīs izmaiņas apstiprinās, tad jaunais siltumenerģijas tarifs būs spēkā no 1. jūnija līdz 31. oktobrim. Atgādināsim, ka uzņēmums uzsāka apkures sezonu pērn 9. oktobrī, un tas nozīmē, ka tā ilga gandrīz septiņus mēnešus. Arī SIA «Ikšķiles māja» šogad 12. februārī iesniedza regulatoram siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifa projektu. Piedāvātais tarifs varētu stāties spēkā ar šā gada 1. jūliju.

Nebūs noteikts datums

SIA «Lielvārdes Remte» neplāno beigt apkures sezonu kādā noteiktā datumā. Uzņēmumā sacīja, ka viss notiks automātiski – tiklīdz ārgaisa temperatūra sasniedz +12 grādu, ēku siltummezgla termoregulācijas iekārta automātiski izslēdz apkuri. Taču, ja uzņēmuma klienti vēlas apkuri atslēgt agrāk, tad par to vienojas individuāli. Piemēram, Lēdmanes pagasta pārvalde jau esot atteikusies no apkures. Pašlaik nav apkopota visa informācija par apkures sezonu, tajā skaitā arī par parādniekiem un parādu nomaksu, tomēr SIA «Lielvārdes Remte» vērtē, ka parādnieku skaits būtiski nav pieaudzis – katrā ziņa ne tik dramatiski, lai vajadzētu zvanīt trauksmes zvanus. Tiesa, pēc pandēmijas viņu mazliet vairāk esot gan.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi