Budžets smags, bet sabalansēts

KĀ ŠOGAD TIKS TĒRĒTA NOVADA NAUDA

Ogres novada domes deputāti apstiprinājuši pašvaldības šā gada budžetu. Līdzīgi kā pērn, vislielākais izdevumu apjoms paredzēts izglītībai, kā arī pašvaldības teritorijas un mājokļu apsaimniekošanai. Plānots gan pabeigt iesāktos projektus, gan īstenot jaunus, tostarp izbūvēt bērnu rotaļlaukumus, veikt remontdarbus mācību iestādēs un dažādos objektos pagastos.

Ogres novada pašvaldības budžets ir konsolidēts, tajā ietilpst arī pašvaldības aģentūru – «Ogres komunikācijas», «Rosme» un «Tūrisma, sporta un atpūtas kompleksa «Zilie kalni» attīstības aģentūra» – budžeti.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis norāda, ka šis ir viens no smagākajiem budžetiem pēdējo gadu laikā, jo valsts pašvaldībām pakāpeniski deleģē dažādas funkcijas, nepiešķirot papildu finansējumu, attiecīgi atliek mazāk finanšu resursu attīstībai. Tomēr, neraugoties uz to, Ogres novada pašvaldībai izdevies sabalansēt budžetu, neslēdzot nevienu iestādi un skolu.

Šā gada plānotie pašvaldības budžeta ieņēmumi ir vairāk nekā 99 miljoni 300 tūkstoši eiro, bet izdevumi – vairāk nekā 111 miljoni 700 tūkstoši eiro.

Lielāko daļu budžeta ienākumu – 67,2 procentus – veido nodokļu ieņēmumi, un otra lielākā daļa – 24,7 procenti – ir valsts pārskaitījumi.

Kopā ar budžeta atlikumu – vairāk nekā 22 ar pusi miljoniem eiro, ko veido projektu realizēšanai paredzētais finansējums, kuru īstenošana turpināsies šogad, iestāžu un aģentūru ietaupītie līdzekļi, pašvaldības budžetā ieskaitītā iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārpilde, kā arī Valsts kases aizņēmumu summa vairāk nekā viena miljona 600 tūkstošu apmērā, kopumā šogad Ogres novada pašvaldībā pieejamo finanšu līdzekļu apjoms ir gandrīz 123 miljoni ar pusi eiro.

Visvairāk atvēlēts izglītībai

Līdzīgi kā iepriekš, lielākais izdevumu apjoms – vairāk nekā 51 miljons 700 tūkstoši eiro (46,3 %) – atvēlēti izglītībai. Tos paredzēts izlietot 13 pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu, 18 vispārizglītojošo skolu, astoņu profesionālās ievirzes izglītības iestāžu darbības nodrošināšanai. Plānotajos izdevumos ietilpst arī finansējums divu infrastruktūras objektu būvdarbiem – pirmsskolas izglītības iestādes būvniecībai Lielvārdē un Kaibalas skolas pārbūvei par pirmsskolas izglītības iestādi.

Dažādi uzlabošanas un atjaunošanas darbi paredzēti arī citās novada izglītības iestādēs – Lielvārdes izglītības iestādes «Pūt vējiņi» ugunsdrošības sistēmas remonts, Madlienas vidusskolas sporta zāles grīdas rekonstrukcija, Ikšķiles vidusskolas ventilācijas izbūve un liftu remonti, Jaunogres vidusskolas kāpņu remonts, Lielvārdes pamatskolas apkures sistēmas projektēšana un nomaiņa no gāzes uz centralizētās apkures sistēmu, Jumpravas pamatskolas garāžas elektroinstalācijas un grupiņu telpu remonts. Tāpat paredzēts iegādāties elektrotransportu un izveidot uzlādes staciju skolēnu mobilitātes veicināšanai.

Arī šā gada budžetā ieplānots finansējums sociālās stipendijas izmaksai Ogres novada vidusskolu audzēkņiem un stipendijām studējošajiem, kuri studē augstākās izglītības studiju programmās.

Nākamais izdevumu ziņā lielākais finansējums ir pašvaldības teritorijas un mājokļu apsaimniekošanai – 17 ar pusi miljoni eiro (15,7%). Tajos iekļauts finansējums mājokļu apsaimniekošanai, siltumapgādes un komunālo pakalpojumu nodrošināšanai, pašvaldības teritoriju uzturēšanai un labiekārtošanai, ielu apgaismošanai un kapu apsaimniekošanai, pašvaldības līdzfinansējums apgaismojuma uzlabošanas projektiem Ķegumā, Lielvārdē un Ikšķilē, kā arī finansējums projekta «Muzikālais teātris Rīgas ielā 15 Ogrē Ogres novadā, 1. kārta» realizēšanai (Neatkarības laukuma izveide un tam pieguļošās teritorijas pārbūve). Šā projekta ietvaros paredzēts sakārtot un atdzīvināt pilsētas daļu, kas savulaik bija pilsētas centrs. Laukumā atradīsies pārlauzts Staburags kā simbols Latvijas okupācijai. Vienā pusē būs uzskaitīti Ogres novada Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri ar viņu piederības vietu, bet otrā pusē – Ogres novada cilvēki, kuri cīnījušies par brīvību, tajā skaitā tādi kultūras pārstāvji kā Vilhelms Purvītis, Kārlis Hūns, Andrejs Pumpurs.

Nauda rotaļlaukumiem un kredītiem

Šogad novadā plānots izbūvēt arī vairākus bērnu rotaļlaukumus – Mazozolos, Lēdmanē, Ogresgalā, Ciemupē, šim mērķim atvēlot 100 tūkstošus eiro, kā arī rotaļlaukumu Ogrē, Brīvības ielā 15, kur to plānots veidot senlatviešu pils veidolā, lai bērni ar rotaļu un spēļu starpniecību varētu iepazīt senču dzīvesveidu. Paredzēts, ka nedēļu nogalēs te darbosies smēde un stelles, lai jaunā paaudze varētu iepazīt senos arodus. Minētā projekta īstenošanai paredzēti 150 tūkstoši eiro.

Savukārt Madlienā taps velotrase (pump – track), kam plānoti 50 tūkstoši eiro, bet Ogrē pie Jaunogres vidusskolas tiks izveidots aktīvās atpūtas laukums.

Trešais lielākais izdevumu apjoms ir izdevumi kategorijā «Vispārējie valdības dienesti», kam atvēlēti nedaudz vairāk kā 12 miljoni 700 tūkstoši eiro (11,4%).

Šajos izdevumos iekļauts finansējums pašvaldības pārvaldes un domes deputātu darbības nodrošināšanai, aizņēmumu procentu maksai un maksājumiem par parāda apkalpošanu, norēķiniem ar citu pašvaldību izglītības iestādēm par Ogres novadā deklarētajiem izglītojamajiem, kā arī izdevumi neparedzētiem gadījumiem.

Uz 2024. gada sākumu pašvaldībai ir noslēgti 103 aizņēmuma līgumi, saskaņā ar kuriem kopējā aizņēmumu atlikusī summa uz šā gada sākumu ir aptuveni 96 miljoni eiro. Šogad plānots atmaksāt pamatsummas 100 aizņēmumiem, kopsummā nedaudz vairāk nekā septiņu miljonu eiro apmērā. Saistību apjoms procentuāli no plānotajiem pamatbudžeta ieņēmumiem: 2024. gadā – 16,6% un 2025. gadā – 15,1%.

Lielākais Valsts kases aizņēmums šogad plānots iepriekš minētajam prioritārajam investīciju projektam «Muzikālais teātris Rīgas ielā 15 Ogrē Ogres novadā. 1. kārta «Neatkarības laukuma un tā pieguļošās teritorijas Ogrē pārbūve»» – 1 395 000 eiro, kā arī projektam «Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana Ogres novada pašvaldības Ķeguma un Lielvārdes teritorijas apgaismojuma infrastruktūrā» EKII-7/34 – 71 132 eiro un šādam pašam projektam Ikšķiles teritorijā – 181 324 eiro.

Saskaņā ar noslēgtajiem aizņēmumu līgumiem ar Valsts kasi 2024. gada budžeta izdevumos aizņēmumu pamatsummas atmaksai iekļauti nedaudz vairāk nekā septiņi miljoni eiro.

Sociālā joma, kultūra un policija

Sociālajai aizsardzībai plānoti vairāk nekā desmit miljoni 300 tūkstoši eiro. Cita starpā pakalpojumu sniegšanu uzsāk rehabilitācijas un dienas aprūpes centrs bērniem ar funkcionāliem traucējumiem Ogrē, Suntažu ielā 2, un tiks sniegts grupu dzīvokļu un atelpas brīža pakalpojums personām ar garīga rakstura traucējumiem Ogrē, Poruka ielā.

Līdzīga summa atvēlēta arī izdevumu kategorijai «Atpūta, kultūra un reliģija». Savukārt ekonomiskajai darbībai izdevumos ieplānoti aptuveni pieci miljoni eiro, ko paredzēts izlietot pašvaldības ceļu un ielu uzturēšanai un remontiem, būvdarbu pabeigšanai Lielvārdes pilsētas Rembates ielas un Meža ielas posmos (vairāk nekā 200 ar pusi tūkstoši eiro) un Strēlnieku prospekta Ogrē pārbūves darbu pabeigšanai (gandrīz 89 tūkstoši eiro). Nedaudz vairāk nekā 100 tūkstošu eiro apmērā plānots līdzfinansējums arī sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai Ogres novadā.

Šogad paredzēti arī citi infrastruktūras attīstības darbi, tostarp noasfaltēt ceļu uz Lauberi, tādējādi uz visiem novada pagastiem nodrošinot ceļu ar cieto segumu. Suntažos plānots izbūvēt satiksmes rotācijas apli un gājēju celiņus, kas būtiski uzlabos satiksmes drošību. Jau ir pabeigta veloceliņu Ciemupe–Ķegums un Ķegums–Lielvārde projektēšana un tiek meklēti finanšu resursi to izbūvei.

Izstrādāts arī Skolas ielas Ogrē pārbūves projekts, šogad plānots uzsākt pārbūves darbus. Tāpat tiks nomainīts Ogres stadiona žogs, lai šī teritorija būtu atvērta sabiedrībai. Seguma atjaunošana, jaunas gājēju ietves, ielu apgaismojuma un lietusūdens kanalizācijas sistēmas izveide plānota arī Gaismas prospektā, Zaķu un Gunāra Astras ielu posmos Ogrē.

Vides uzlabošanas darbi tiks veikti visā novadā, plānoti Ikšķiles estrādes remontdarbi, Ķeipenes centralizētās ūdensapgādes ūdenstorņa iekšējā un ārējā metāla korpusa remonts, Krapes pagasta pārvaldes ēkas Sociālā dienesta telpu remonts, Tomes pagasta pārvaldes katlumājas jumta remonts, Birzgales bibliotēkas fasādes atjaunošana.

Sabiedriskajai kārtībai un drošībai izdevumos ieplānoti nedaudz vairāk nekā divi miljoni eiro, lielākā daļa no kuriem policijas darbības nodrošināšanai un aptuveni 29 tūkstoši eiro – atskurbtuves pakalpojumiem (šos pakalpojumus Pašvaldības policija pēc pārcelšanās uz jaunajām telpām nodrošinās saviem spēkiem, neizmantojot ārpakalpojumu, kā tas bija līdz šim, līdz ar to šo pakalpojumu izmaksas samazināsies).

Gandrīz pusotra miljona eiro paredzēts vides aizsardzībai, ko izlietos ielu tīrīšanai, atkritumu savākšanai un teritoriju labiekārtošanai, notekūdeņu apsaimniekošanai un projekta «Ēkas Skolas ielā 4 Ikšķilē energoefektivitātes uzlabošana un pārbūve par pašvaldības daudzfunkcionālu pakalpojumu centru» paredzēto darbu pabeigšanai. Minētajā ēkā darbosies doktorāts ar ģimenes ārstu un citu ārstu praksēm, Ikšķiles bibliotēka un citas iestādes.

Savukārt veselībai paredzēto izdevumu apjoms ir gandrīz 129 ar pusi tūkstoši eiro, ko paredzēts izlietot ģimenes ārstu praksei Lielvārdē un Mazozolu pagastā, kā arī ES projekta «Pasākumi vietējās sabiedrības slimību profilaksei un veselības veicināšanai» īstenošanai. Savukārt nedaudz vairāk nekā 200 tūkstoši eiro atvēlēti Tūrisma plānošanas un attīstības nodaļai, gandrīz 700 tūkstoši eiro – Tūrisma, sporta un atpūtas kompleksam «Zilie kalni» un 44 tūkstoši eiro – Kultūras mantojuma centram «Tīnūžu muiža».

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi